Antrenamente,  Articole,  Home

Dynamic yoga

La ce va ganditi cand auziti cuvantul “yoga”?
Probabil ca unii dintre voi se vor gandi la oameni linistiti si relaxati care plutesc pe saltele albastre. Altii probabil vor considera-o ca o arta, o disciplina ce trebuie invatata sau ca o metoda de stretching.
Yoga este de fapt o practica indiana straveche, ce poate fi caracterizată prin meditatie si exercitiu fizic, ce poate imbunatati flexibilitatea organismului, poate reduce stresul si poate ameliora starea de sanatate.

Etimologic yoga inseamna uniune, uniunea corpului cu mintea, a miscarii si a respiratiei, a gandului si a actiunii, a dorintei si a intentiei.
Yoga stipuleaza faptul ca spiritul si corpul pot fi puse intr-o uniune si echilibru atat de intens incat ajung sa creeze un singur element.
Elementele esentiale ale practicarii yoga sunt exercitiile fizice si tehnicile de respiratie. Exercitiile sau pozitiile pot fi efectuate atat stand in picioare, cat şi culcat, stand pe scaun sau stand in cap.

Chiar dupa o singura ora de yoga vei observa efectele benefice. Dacă uitam de febra musculara (doar in cazul in care exercitiile au fost efectuate corect), vom observa ca flexibilitatea este mult mai buna, stresul psihic nu mai are un impact atat de important.
Yoga s-a dovedit a fi o terapie alternativa si complementara medicinei moderne.

Nu este chiar asa de usor sa practici yoga, deoarece pozitiile necesita o anumita rezistenta fizica. Ca orice activitate fizica, si inaintea inceperii exercitiilor yoga se recomanda un stretching usor, o incalzire de cateva minute.
Efectele acestor exercitii sunt de durata si profunde.
Unele persoane practica yoga pentru a fi sanatosi, cu mintea limpede si vioaie sau pur si simplu pentru a capata mai multa incredere in viata. Altii aleg acest sport deoarece nu trebuie sa topaie o ora intreaga si nu ajung sa gafaie epuizat, desi transpiratia nu este exclusa.

Daca ne gandim la aspectul fizic, aa putea sa va spun ca yoga transforma corpul (dar nu peste noapte), persoanele supraponderale vor lasa o parte din greutate, iar persoanele cu un corp mai subtire vor atinge greutatea ideala (doar in cazul in care se practica yoga la intervale regulate).
Este interesant ca rezultatele exercitiilor nu se pot asemana cu cele obtinute prin fitness, aerobic sau alte sporturi. Corpul va capata o frumusete subtila, o alura zvelta, elastica si energica, gratie flexibilitatii mult marite a articulatiilor si încheieturilor si prin irigarea sangvina abundenta a muschilor si tesuturilor.
Talia va deveni mult mai supla, umerii vor deveni bine proporţionati, soldurile se reduc in dimensiuni, muschii fesieri vor capata fermitate, iar coapsele isi pierd “aripioarele”.

Pentru cei ce nu stiu, trebuie sa le spun ca yoga se practica fara pantofi, pe saltele, cu sau fara sosete. Daca purtasi sosete, mare atentie ca acestea sa fie din bumbac, deoarece pe parcursul pozitiilor este posibil sa alunecati.

Mens sana in corpore sano!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.